ondergaande zon in zee achter de duinen

Klachten

Psychische klachten

De mensen die ik in mijn praktijk zie hebben vaak in meer of mindere vorm last van psychische klachten, zoals:

 • Dissociatie
 • CPTSS
 • Angst
 • Depressie
 • Gevolgen van een ouder met narsistische persoonlijkheidskenmerken of stoornis
 • OCS
 • Fobie
 • Persoonlijkheidsstoornis (vaak angstgerelateerd)

Lichamelijke klachten

Naast verschillende psychische klachten, zie ik tijdens het werk met mijn cliënten twee soorten lichamelijke reacties. De lichamelijke reflex en de freeze reactie. Deze lichamelijke reacties leiden op hun beurt weer tot allerlei lichamelijke klachten, ziektes en aandoeningen.

Lichamelijke reflex

Bij kinderen die hun emoties niet mogen, kunnen of durven uiten, ontstaat een lichamelijke reflex om deze emoties binnen te houden. Eenmaal volwassen is deze reflex (bijna) volledig onbewust.

Deze reflexmatige verkramping kan leiden tot:
problemen met het bekkenbodem, tandenknarsen, frozen shoulder, darmklachten en buikpijn, migraine, oorsuizen, oppervlakkige ademhaling, huidaandoeningen als eczeem en psoriasis, astma, migraine, etc.

Freeze reactie

De freeze reactie die tijdens vroegkinderlijk- en geboorte trauma* optreedt, heeft een aantal mogelijke gevolgen:

 • het kan leiden tot chronische verkrampingen en spanningen in bindweefsel, spieren, pezen en organen. Dit kan op zijn beurt leiden tot:
  - lichamelijke klachten als pijn in nek, schouders, rug, benen en zelfs uitgedroogde tussenwervelschijven of hernia.
  - verminderde werking van organen als de maag, darmen, galblaas, lever, nieren, etc
  .

 • het kan de werking van het autonome zenuwstelsel ontregelen. Dit leidt tot een ontregelde hormoonhuishouding wat weer leidt tot een verstoring in de aanmaak van neurotransmitters. Ook heeft deze fysieke ontregeling invloed op de werking van het immuunsysteem.
  Er ontstaat een klimaat voor laaggradige ontstekingen en er kunnen auto-immuunziektes ontstaan. De hormonale ontregeling van de HPA-as leidt tot psychische problemen zoals een verhoogd stressniveau, angst(stoornis) en depressiviteit.

Heling

Er is bijna altijd sprake van een combinatie van psychische klachten in combinatie met (beginnende) lichamelijke klachten én een ontregeld autonoom zenuwstelsel. Een traumatische ervaring waarbij een kind, baby of foetus niet kán vechten of vluchten, leidt immers tot een freeze reactie.

In mijn ervaring is de enige blijvende oplossing het verwerken van de oorzaak. Dit leidt tot een gezonde(re) innerlijke dynamiek waardoor psychische klachten verdwijnen en de lichamelijke reflex of freeze reactie loslaat.

Ondersteuning in de vorm van de juiste voeding, beweging en ontspanning zijn helpend om de effecten van een ontregeld autonoom zenuwstelsel zoveel mogelijk te beperken en draagkracht te vergroten.

Massage, osteopathie, haptonomie, shiatsu, ayurvedische kruiden etc. kunnen tijdelijke verlichting in de klachten brengen.

* Indien een baby een moeilijke geboorte heeft gehad óf wanneer het kindje veel huilt, raad ik iedereen aan zo snel mogelijk naar een ervaren, goed opgeleide, gecertificeerde baby-osteopaat te gaan. Die kan de gevolgen van de freeze reactie vaak met een aantal behandelingen verhelpen.